De organisatie

De Partij voor het Noorden is notarieel in Groningen opgericht op 4 december 2002 door Teun-Jan Zanen, Aleid Brouwer en Leendert van der Laan. De Partij voor het Noorden is sinds 2003 vertegenwoordigd in de Provinciale Staten van Groningen. Van daaruit zet de partij de discussie over de gevolgen van de gaswinning aan en ontwikkelt zij een onafhankelijke visie op actuele politieke en maatschappelijke vraagstukken. De Partij voor het Noorden hecht erg aan besluitvorming van onderop en direct contact met haar inwoners.

De Partij voor het Noorden beschouwt Noord-Nederland als een moderne Europese regio. Deze regio heeft, naast regio's zoals het Ruhrgebied en Randstad Holland, een eigen unieke betekenis.

Noord-Nederland heeft een tot op zekere hoogte zelfstandig functionerende economie, die zich naar de mening van de Partij voor het Noorden minder absoluut zou moeten oriënteren op de Randstad. Een sterkere samenhang binnen de regio, maar ook het uitbouwen van de relaties met het aangrenzende Duitse gebied, zullen dat meer zelfstandig functioneren kunnen bevorderen.

Noord-Nederland kent veel oude cultuurlandschappen en natuurgebieden, alsook een bevolking met diverse uitgesproken identiteiten. Met 1,7 miljoen mensen is er relatief veel rust en ruimte. Deze kenmerken bepalen mede het karakter en de betekenis van deze regio in het grotere Europese verband.

De Partij voor het Noorden is een onafhankelijke regionale politieke partij die strijdt voor meer autonomie!


Bent u begaan met de staat van zaken bij de Provinciale Staten? U kunt zich hier verder verdiepen in deze afdeling.

Nieuwsgierig geworden naar de rest van de Partij voor het Noorden? Dan kunt u hier meer lezen over ons. 

Heeft u interesse in de fractie Oldambt? Benieuwd naar onze deelname in de coalitie?
Dan kunt u hier verder lezen.